Obla strecha oblá stena a organická architektúra


Dobrý deň chcel by som sa opýtať či sa dá v allplane 09 namodelovat strecha ktora bode obla v dvoch navzájom kolmých smeroch plinule bez pretínania rovín.

A tiež stena ktorá ma polkruhový prierez v rovine <x,z> ale v rovine <z> neprebieha vodorovne ale tiež v určitej krivke....

Ďakujem

Přílohy (1)

Type: image/jpeg
Staženo 599
Size: 917,29 KiB

V 2009 môžete využiť na modelovanie 3d modelár, vo vyšších verziách aj prípadne parametrické objekty Smartparts (zbortené plochy,...)
Prvý s tvarou sa dá ale rýclo namedovať pomocou Gule, ktorá sa prípadne zmodifikuje na Elipsoid a potom sa Boole operáciami odčítajú časti ktoré nechceme. Následne pomocou fnc. prevod telies na roviny prevedieme teleso na arch. roviny a môžeme ho obaliť doskopu alebo streš. plášťom

Pomocou SmartParts môžem takýto prvok vymodelovať hneď pomocou pripraveného SmartPartu a zmodifikovAť. Ak by som potreboval s ním pracovať v architektúre, môžem ho rozložiť na 3d teleso a praocovať s ním ďalej.

Přílohy (3)

Type: image/jpeg
Staženo 514
Size: 106,60 KiB
Type: image/jpeg
Staženo 493
Size: 61,91 KiB
Type: image/jpeg
Staženo 539
Size: 101,75 KiB

V prípade tvaru 2, nakreslíte si prierez a profilú krivku pomocou 2d funckcií a tieto elementy prevediete na 3d čiary (1)
Pootáčate profily správne do 3d a použijete tvorbu translačného telesa (2). Ak treba nejaký objem pridať, vytvoríte si chýbajúcu geometriu ako zjednoduš. 3d teleso a použijete zjednotenie telies (3)
Ak je to potrebné, môžete zo vzniknutého tvaru urobiť objekt alebo arch. teleso.

Přílohy (1)

Type: image/jpeg
Staženo 595
Size: 210,83 KiB

https://campus.allplan.com/ používá cookies  -  Více informací

Souhlasím