Das Wissen aller Anwender nutzen

Im Allplan Connect Forum tauschen sich Anwender aus, geben wertvolle Tipps oder beraten sich bei ganz konkreten Aufgabenstellungen − auch international.
Und damit wirklich keine Frage unbeantwortet bleibt, unterstützen die Mitarbeiter des Technischen Supports ebenfalls aktiv das Forum.

Es erwarten Sie:

  • Foren-Vielfalt aus CAD Architektur, CAD Ingenieurbau uvm.
  • Tipps von User für User
  • international: Deutsch, Englisch, Italienisch, Französisch und Tschechisch

Melden Sie sich jetzt an und diskutieren Sie mit!

Zur Registrierung

vlastný plošný vzor [Gelöst]


Dobrý deň

Chcel by som sa opýtať či je možné vytvoriť si vlastný plošný vzor (č.600) ktorý by sa následne menil pri zmene merítka vykreslovania. Vytvoril som si v nástroje-definice-plošný vzor vlastný plošný vzor, kde čiary majú farbu 24 (sivá) a pridelenú hrúbku 0,13 a nechal som pri ňom aktívnu funkciu pero,barva z definice/zap. S týmto plošným vzorom som si vytvoril vlastný styl plánu obdobne cez nástroje-definice-styl plánu.

Pri závislosti na merítku som si vytvoril plošný styl Pokus_50 (pre mierku 1:50) a zadelil som mu vzor ktorý som sivytvoril v kroku predtým. Vytvorený plošný styl som vytvoril pre časť steny (601 stena). Pri vytvorení funkce-architektura-vytvoriť stenu som vo vlastnostiach zadelil stylovú plochu vytvorenú 601 Stena.

A teraz kde je problém:
1. pri vykreslení tejto steny šráfa vo vnútry nemá farbu 24 (sivú) ale kaki (niečo medzi hnedou a žltou). ďalej keď pri tvorbe toho plošného vzoru 600 nechám funkciu pero,barva z definice/vyp tak potom šráfa vo vnútry sa zemní na farbu zadefinovanú pre styl pokus_50 (modrá - pretože čiara 0,5 má modrú farbu) takže aj čiara muriva aj šráfy je rovnakej hrúbky a aj farby.

2. je možné aby sa pri zmene merítka zmenila aj veľkosť plošného vzoru? pri nastavení šráfy to funguje so zmenou merítka ale pri tom plošnom vzore veľkosť ostáva stále rovnaká.

Zdravím. Nezdá sa to ale je pomerne veľa kombinácii ako dosiahnuť požadované výsledky.
Začnem poporiadku.
1. Je možné vytvoriť ploš. vzor, ktorý sa bude meniť v závislosti od merítka - vzdial. čiar ako v šrafe?
-Áno. Môže pomôcť malá finta. Vytvoríte jeden plošný vzor použiteľný napr. pre merítko 1:100 na pozíciu napr. 600
-A potom tento vzor skopírujte na pozíciu napr. 601 a zmeníte hustotu vzoru napr. pomocou kopírovania, alebo fnc. šírka-výška vzoru tak, aby bol tento vzor použiteľný napr. pre merítko 1:50
- Potom tieto vzory použijete do štýlovej plochy pre požadované merítka. Hotovo.
Vzhľadom na nové typy čiar vo verzii 2011 umožňujúce pomocou šrafy vytvoriť normové zobrazenie materiálov je jednoduchšie v rade prípadov použiť do štýlovej plochy šrafu.
Ďalšie odpovede v ďalšom príspevku.

ok

a ako vyriešiť ten problém s farbami a hrúbkami čiar??? :-)

Popíšem viac spôsobov určenia pera a farby pre 2D výplň steny:

A. Tento spôsob je možné využiť:
Ak má použitý ploš. vzor v definícii vypnutú voľbu Pero, barva z definice...
Ak je zapnutá voľba Barva zobrazuje pero v dialógu Zobrazení na obrazovke
Pevné pero pre 2d výplň v arch. elementoch predpíšete v dialógu Nastavení - Stavebné diely - zapnutím voľby Pevné pero pro ploš. prvky v arch.-elementech a nastavením požadov. pera.
Touto voľbou zabezpećíte, že všetky ploš. výplne sa vykreslia daným perom. Ak chcete aby pero bolo sivej farby, zmeníte farbu pre dané tenké pero v dialógu nastavení - Barva per.

B. Tento spôsob je možné využiť:
Ak má použitý ploš. vzor v definícii zapnutú voľbu Pero, barva z definice...
Ak je zapnutá voľba Barva zobrazuje pero v dialógu Zobrazení na obrazovke.
V definícii ploš. vzoru určíte pero pre daný ploš. vzor a zapnete voľbu Pero, barva z definice...
V dialógu Nastavení - Barva per - nastavíte farbu pera použitú pre ploš. vzor na sivú.

ďalšie postupy v ďalšom príspevku

díky moc tak sa to nakoniec nejak podarilo ale natrafil som na ďalšie problémy

1. ako vyriešim aby pri rôznych uhloch steny mal daný plošný vzor v globále rovnaké natočenie (viď príloha)

2. skúšal som v sendvičovej stene vytvoriť tenkú čiaru oddeľujúcu TI od muriva podľa návodu všetko sa podarilo ale na konci som dal aktualizace 3D a vrátilo sa to do pôvodného stavu s tým že už to podľa toho návodu nejde spraviť opäť. (allplan 2009)

Anhänge (1)

Typ: image/jpeg
333-mal heruntergeladen
Größe: 7,78 KiB

1. Je nutné nastaviť pre určité plošné vzory, že sa majú chovať ako šrafy (t.j. rovnaká orientácia vzoru aj pri zmene smeru steny )
Toto nastavíte vo verzii 2009 cez horné menu Nástroje - Nastaveni - Architektura - záložka Nastavení - Speciální - dole nastavte interval od-do ploš. vzorov, ktoré sa majú chovať ako šrafa.
Vo verzii 2011 to nastavíte cez horné menu Nástroje - Nastavení - Stavební prvky - Speciální - a pod. ako v 2009

Po uvedenej zmene je nutné použiť fnc. Aktualizácia 3d zobrazení - Uvedená zmena upraví aj merítko ploš. vzoru, preto ho treba dodatočne vyladiť v def. ploš. vzoru pomocou funkcii šírka - výška vzoru.

2. Uvedený postup naozaj funguje. Overte si či máte splnené všetky nastavenia programu a či štýlová plocha má v štýle plánu v ktorom používate aktualizáciu zobrazenia rovnakú výplň. Netreba zabudnúť, že vypnutie hrubej čiary je len dočasné. Čiara sa opäť objaví po akejkoľvek modifikácii steny. Preto treba vypnutie robiť až pred tlačou alebo kontrolou výkresu.

a super ide to .. chyba bola medzi počítačom a stoličkou .. díky moc


https://campus.allplan.com/ verwendet Cookies  -  Mehr Informationen

Akzeptieren