Vlastni povrch - soubor .surf


Dobry den, muzete mi poradit, jak je mozne vytvorit pro 3D prvky, napr. stenu, vlastni libovolny povrch z obrazku? Pujde asi o vytvoteni souboru .surf. Dekuji

Quotato da: STUDENT29928
Dobry den, muzete mi poradit, jak je mozne vytvorit pro 3D prvky, napr. stenu, vlastni libovolny povrch z obrazku? Pujde asi o vytvoteni souboru .surf. Dekuji

Zdravím Vás,

vlastný ľubovolný povrch s koncovkou .surf vytvoríte nasledovne. Vyberiete si 3D prvok, na ktorý chcete povrch vytvoriť. Napríklad stena. Vo vlastnostiach prvku 2x kliknutie ľavým tlačidlom myši na nakreslený prvok prejdete do časti VLASTNOSTI FORMÁTU -> POVRCH (Animace). Kliknete do čierneho štvorca pre stanovenie povrchu. V následnom okne (viď pomôcka č.1)kliknete Nový/zmeniť kedže tvoríte nový povrch a nevyberáte už vytvorený.
Následne (pomôcka č.2) buď stanovíte len farbu telesa (stena bude zelená,červená) ale nebude mať textúru prípadne vyberiete textúru.Samozrejme môžete nastaviť lesk, transparentnosť atd. Kliknutím na lištu textúra vyberiete z počítača ľubovolnú textúru (textúra tehál, betónu). Je dobré nastaviť aj metrický, opakovanie, a veľkosť v mierke: napríklad obkladačky textúra 335x335 so zapnutým metrický má textúra 3.35x3.35 m čo v reale obklad nemá, pri vypnutí metrický: mierka v metroch 0.335x0.335 aby Vám v danej mierke bolo vidieť textúru správne. Následne po nastavení dáte OK čím uzavretie nastavenie povrchu vráti sa Vám okno Vlastnosti povrchu dáte opäť OK a program Vás sám vyzve kam chcete vytvorený súbor surf uložiť (Projekt, Kancelária) s tým, že súbor si nazvete napríklad betón. Tým ste vytvorili povrch pre animáciu. Pri klasických textúrach ako betón, tehly atd odporúčam textúry ukladať do kancelárie nie projektu tým môžete textúry využívať aj v ostatných projektoch bez nutnosti vytvárať nové, prípadne ich kopírovať atd.
Ked máte povrchy urobené po kliknutí na štvorec povrch animace nevyberáte nový/zmeniť ale vedľa rolovacej lišty v okne Vlastnosti povrchu sú ... (tri bodky) na tie kliknete a vyberáte povrchy.

S pozdravom
Marek Fedor
Allplan Coach

Allegati (2)

Type: image/jpeg
558 scaricato
Size: 257,40 KiB
Type: image/jpeg
602 scaricato
Size: 312,85 KiB

https://campus.allplan.com/ utilizza cookies  -  Maggiori informazioni

Accetta